Dökümanlar > | 10.06.2010 |
Protein Nedir ?
Proteinler aslında; karbon, hidrojen, oksijen, azotun, diğer eser elementlerin bileşimi ve peptit bağlarının uzun zincirine bağlanan amino asitlerin farklı bir kombinasyonudur. 22 farklı amino asiti vardır, bunların 12 si bir muhabbet kuşunun hücrelerinde yapılabilmektedir. Safra ve idrar dışındaki vücut dokuları ve sıvıları protein içerirler. Bununla birlikte, protein içindeki farklı amino asit bileşenlerinden dolayı, bir dokuda çok fazla, diğer doku veya sıvılarda farklı oranlarda bulunabilir.
Bütün amino asitlerin yeterli düzeylerini içerenler "Tam" veya "Yüksek kalite" proteinler olarak değerlendirilir, oysa bir veya daha çok amino asidin eksik olduğu proteinler de "Eksik", "Düşük kalite" veya "Sınırlı" proteinler olarak adlandırılır. Başka bir deyişle, protein kalitesi; bir muhabbet kuşunun bu amino asitler için ihtiyacına göre orantılı olarak miktara ve amino asitlerin oranına göre belirlenir.
------------------------------------------------------------------
Neden Önemlidir ?
Vücuttaki proteinler sürekli olarak yapılmakta ve parçalanmaktadır. Bir muhabbet kuşunun, bazı amino asitleri diğer amino asitlerle sentezle birleştirebilmesi sözkonusu ise, bunu yapması için birkaç "Zorunlu" amino asit, arginin, lizine, metiyonin, triptofan, histidin, lösin, fenilalanin, treonin, valin ve glisin mevcut olmalıdır. Bu 10 gerekli amino asitin tek kaynağı diyettir. Vücut, bu amino asitleri daha uzun dönemde kullanmak amacıyla depolamadığı gibi (birkaç saat içinde artık olarak böbrekten geçirilir), onların , diğer-gerekli olmayan amino asitler sentez oluşumu için sistemde ortaya çıktıklarında, hazır olmaları gereklidir. Buna ek olarak, eğer, diyet tarafından sağlanan yeterli enerji yoksa, bu gerekli amino asitler, sentez yerine enerji ihtiyacı için kullanılırlar.
------------------------------------------------------------------
Genelde, hayvansal proteinlerin; sebze kaynaklı proteinlerde yetersiz ve eksik olarak (ihtiyaç duyulan amino asitlerin biri veya daha çoğundan) düşünülürken, "Yüksek kalite" proteinler olarak değerlendirilirler. Örneğin, baklagillerin amino asit gücü, lizin ve izolösin olurken, zayıf yönleri sınırlı triptofan ve metiyonindir. Diğer sebzelerin, triptofan ve lösinleri kuvvetlerdir, zayıf yönleri izolösin ve metiyonindir. Kuşlarımızın belirli amino asit ihtiyaçlarının tümünü bilmememize rağmen, ciddi amino asit eksikliklerini ve/veya sınırdaki amino asit eksiklik nedenlerini anlayabiliriz:
------------------------------------------------------------------
Zayıf tüy gelişimi.
Gelişim yetersizliği.
Yumurta boyutunda azalma.
Siyah-renkli tüylerde melanin pigmenti eksikliği.
Bakteriyel, virütik ve mantar hastalıklarına karşı hassasiyet artışı.
Üremede başarı azalması.
Vücut yağı artışı.
Yüksek ölüm oranı.
Buna ek olarak, kaçınılmaz yaşam döngüsü içinde, "yüksek kalite" protein girişi için gereksinimlerin arttığının bilincindeyiz.
------------------------------------------------------------------
Enerji ve Protein Arasındaki İlişki Nedir ?
Enerji; aktivite, vücut kütlesi ve sıcaklıkla doğrudan bağıntılı olduğundan, diyette yüzde bakımından ifade edilmesi zor olan önemli bir beslenme gereksinimidir. Buna ek olarak; metabolik enerji (ME), beslemenin düzenlemesi, kuşun yaşlanması, sağlık, stres, genetik ve hatta kuşun kendisinden kaynaklanan yapı veya yaşam çizgisi nedenleriyle değişkenlik gösterebilir. Buna rağmen genellikle, muhabbet kuşları gibi küçük kuşların, daha büyük kuşlara oranla, ağırlıklarının gramı başına daha yüksek bir enerjin yüzdesine ihtiyaç duydukları söylenmektedir. Örneğin, bilgisayar tahminlerine göre, bir muhabbet kuşunun (40 gram) orta düzeydeki bir aktivitedeki enerji gereksinimi temel alındığında günlük 41 ME kcal’dir yani 41000 ME kaloridir (1 kcal= 1000 kalori). 100 gramlık bir Cockatiel'in günlük 58 ME kcal. ve bir Konur (200 gram) içinse sadece 82 ME kcal'i gereklidir.
Büyümekte olan kuşlar daha çok vücut hücresi oluşturmak ve dişi kuşlar da yumurta üretimi için, erişkin kuşların gelişim için harcadıklarından daha çok enerjiye ihtiyaç duyarlar. Gelişim, kuşların temel metabolik oranlarının bir ölçümüdür ve biyokimyasal beden kompozisyonlarının artış ya da azalışı ile değil, aynı kalması ile tanımlanır.
Kuşlar, yüksek vücut sıcaklıklarından dolayı, vücut ağırlıklarına göre memelilerden daha çok enerjiye gereksinim duyarlar. Hava sıcaklıkları düştüğünde, bir muhabbet kuşunun vücut ısısı 40.5 hatta 42.5 C dereceye ulaştığından enerji ihtiyacı çok artar. Sonuç olarak, enerji tüketimi = zengin yiyecek artışı. Hava ısındığında, vücut ısısının dengelenmesi için gitgide daha az enerjiye ihtiyaç duyulur, bundan dolayı enerji düzey zengin yiyecek girişi azalacaktır.
------------------------------------------------------------------
Enerji; karbonhidratlar, lipitler (yağlar) ve bir ölçüye kadar proteinler ile sağlanır. Bunlardan, yağlar ile sağlanan metabolik enerji daha çok verimli bir şekilde büyüme için kullanılır ve semirme ise karbonhidratlar ile sağlanır. Eğer, beslenmede yeterli karbonhidratlar veya lipitler yoksa, kuşun vücudu, enerji ihtiyacını karşılamak için gerekli amino asitlerden faydalanacaktır. Yine de, ME, karbonhidratlardan daha az verimli şekilde kullanılan proteinler ile desteklenir.
Karbonhidratlar ve yağlarca yüksek olan tohumlar, enerji için mükemmel bir kaynaktır. Tohumlar; bu enerjiyi sağlarken, protein çok düşükse ve gerekli amino asitlerin birkaçından yetersizse bir problem ortaya çıkabilir. Protein oranına göre enerjinin dengesiz olması nedeniyle, tohumu yiyen bir muhabbet kuşu çabuk bir şekilde protein ihtiyacını değil ama enerji ihtiyacını karşılar. Bunu dengelemek, yeterli düzeyde protein girişini sağlamak için bir muhabbet kuşu, enerji (tohum) girişini artıracaktır. Muhabbet kuşlarının ya tamamen tohumlarla beslenen ya da değişken protein içerikli kapsamlı lapalarla beslenen gruplarında yapılan gerçek bir araştırma projesi grafikle gösterilmiştir. Lapa diyetlerindeki muhabbet kuşları ortalamada her gün vücut ağırlığının %25 inin altında tüketirken, tohum diyetindeki kuşlar önemli şekilde daha çok tüketmişlerdir. Bu ikinci gruba giren kuşlar için protein düzeyi, daha yeterli bir düzeye ulaşırken, daha az tüketmişlerdir.
------------------------------------------------------------------
Tohumlar iki kategoride sınıflandırılır:Yağlı tohumları ve nişastalı tohumları. Her iki tip tohumlar; karbonhidrat, lipit ve daha az düzeyde protein sağlar. Karabuğday, tahıllar ve ot tohumlarını kapsayan nişasta tohumları; akdarı, kanaryaotu, buğday, yulaf, pirinç, milo ve mısırdır. Nişasta, diyette bulunan karbonhidratın en çok kullanılan formudur. İkinci bir karbonhidrat, selüloz, enerji vermeye uygun olmamasına rağmen, yiyeceğin sindirim sistemi içindeki normal hareketini sağladığı için muhabbet kuşlarının diyetinde eşit önemdedir. Bir muhabbet kuşu diyeti içeriğinde önerilen ham lif (selüloz) oranı % 7 ‘dir.
Genelde; akdarı gibi nişasta tohumları, yağlı tohumlara göre daha az ve daha kalitesiz protein içerirler. Bu gruptan; buğday, gerekli amino asit olan lösinde yetersizdir. Mısır, triptofandan yetersizdir, akdarı az miktarda triptofan, daldarı az miktarda arginin içerir. Kanarya yeminin proteince zengin olduğuna genelde inanılmasına rağmen, lizin ve metiyoninde yetersizdir. Tahıllarda lösin ve izolösin eksikliği, mısırda triptofan yetersizliği vardır.
Yağ tohumları; kolza, keten, nijer, haşhaş, ayçiçeği, kenevir, susam, ve yerfıstığıdır. Onlar enerji desteklemeye katkı olarak gerekli yağ asitlerini, linoleik, linolenik ve araşidonik sağlarlar. Diyette yağ asitlerinin yokluğu aşağıdaki durumlara neden olur:
Yumurta boyutunda azalma.
Zayıf tüy gelişimi.
Kuluçkada azalma.
Toplam gelişmede bozulma.
Düzensiz, bozuk tüy yapısı.
Karaciğerde yağ birikimi.
Ayvansaray Mahallesi Mustafapaşa Bostanı Sok No.6 Fatih / ISTANBUL |
0850 550 90 90 |
kivgader@gmail.com |
Ana Sayfa |
Derneğimiz |
Üyelerimiz |
Döküman |
Duyurular |
Organizasyon |
Galeri |
İletişim |
Ziyaretçi Defteri |